Om racen

Beskrivelsen:

Historie
Racen er meget gammel, og der findes beviser på, at racen går så langt tilbage som til 1000 e.Kr. Racens oprindelse er Bøhmen, Tjekkiet og Slovenien.
Prazsky krysarik betyder ”Rottejægeren fra Prag”.
Flere Prazsky krysarik er i tidens løb blevet givet som gaver af de Böhmiske konger til andre kongelige og adelige familier rundt omkring i Europa. Da Böhmen efter 1620 forsvandt som selvstændig stat, blev det næsten racens undergang. Racen overlevede hos den almindelige mand enten som nyttehund eller blot som selskabshund.
I begyndelsen af 1900'erne var racen næsten forsvundet. På udstillinger blev hunde af denne type diskvalificeret, da de blev bedømt efter standarden på dværgpinscher, og dermed var de alt for små og utypiske. Der blev forsøgt lavet et avlsarbejde for at redde racen, men anden verdenskrig kom ind imellem, og avlsarbejdet mislykkedes.
I 1980 genoptog man arbejdet med at genskabe racen, og denne gang lykkedes det. Antallet af individer af racen stiger stadigt.

Anvendelse
Racen har potentialet til at blive brugt i de fleste af dagens hunde-aktiviteter, såsom lydighed, agility, freestyle og spor. Racen er lærenem, sej og villig til at arbejde og har velbevarede jagtinstinkter. Det oprindelige mål er rottejagt, og racen er stadig en god rottejæger med en højt udviklet lugtesans.

Egenskaber og mentalitet
I bevægelse er racen hurtig, årvågen og udholdende. Den er energisk, let reserveret overfor fremmede, men den er tilpas tilgængelig. Den er afventende og nysgerrig med et afbalanceret temperament. Den kan beskytte, men er ikke overdrevent skarp. Det er en venlig og loyal familiehund, som på trods af sin lille størrelse er god til de fleste aktiviteter.

Størrelse, udseende og sundhed
Racen kan beskrives som en lille, elegant og velproportioneret hund med god muskelmasse. Højden er 20-23 cm og vægten er ca. 2,6 kg.
Farven er sort, brun eller blå med tan og solid gul eller rød. Selv merle er godkendt som farve. Pelsen er korthåret eller mellemlang (frynser på ører, ben og hale, samt knap mærkbart længere behåring på bringen)
Pæreformet hoved med klart stop, store opretstående trekantede ører placeret på bagsiden af kraniet. Ryglinjen skal være lige. Helhedsindtrykket er vigtigt.
Der findes flere eksteriørfejl hos racen, som man må tage højde for i avlen.
Dog er få fejl alvorlige for hundens daglige funktion.
Man skal være opmærksom på pelslængden.
Ørestillingen er en vigtig detalje, som ikke påvirker hundens sundhed, men som kan forandre udseendet totalt.
Størrelsen kan også være et problem. Mange er for lette og savner den eftertragtede masse, og de har ikke den benstruktur og benmuskulatur, som er påkrævet jævnfør standarden.
Andre hunde har højere mankhøjde end ønsket

Pelspleje
En korthåret Prazsky krysarik behøver ikke meget pelspleje. Et bad en gang imellem er alt, hvad der er nødvendigt. Vil du have pelsen blank og skinnende, skal den børstes jævnlig med en god blød børste. Den fælder ikke meget. En mellemlang pels skal børstes regelmæssigt med en blød børste for at undgå sammenfiltninger.

Racen har en officiel FCI racestandard beskrivelse og hvalpe bliver registreret med FCI Stambog. (Kun af stambogsførte forældre)
I 2019 udstedte FCI en foreløbig godkendelse af racen. 
Arbejdet med en endelig godkendelse, kræver en 'hvis mængde' individer, der lever op til racestandarden. 
Se dataark hos FCI: https://www.fci.be/en/nomenclature/PRAGUE-RATTER-363.html
Jeg kender ikke status pt. - når der er faktuel viden opdateres siden.

Prazsky Krysarik gruppen har også en ekstra hjemmeside: www.dkk-prazskykrysarik.dk

dkk fci agria drclauders