Pelspleje

af Alice Weiglin

PELSTYPER.
Der er to typer af pels: korthåret og ruhåret. De korthårede må ikke have nogen form for ru hår nogen steder på kroppen og skal have en pels ikke ulige Mops eller Glathåret Foxterrier. Den ruhårede pels skal være ru, hård at mærke på. Den skal ikke være for langhåret, men skal være længere end den glathårede. Den skal have en tyk underuld, hvilket ofte mangler på de sorte. Groft sagt, skal den være længere på ryggen, på nakken, benene, en smule kortere på kinderne, skuldrene, fronten, bagparten og ørerne. Hovedet skal være dækket af kort ru hår men meget længere omkring snudepartiet som man former som en skipperkrans.

TRIMNING AF KORTHÅRET GRIFFON.
For at holde pelsen i god kondition, kan man en gang ugentligt rede pelsen med en tæt kam (Spratts' nr. 73) og en blød gummistrigle. Den behøver kun bad når den trænger.

Pelsen under maven er often ujævn så man kan rette buglinien til med en efilleringssaks. Ligesom man retter halen til, både i spidsen og på fanen. Lige sådan retter man også spejlet til, så bagbensvinklerne kommer til sin ret. Poterne er også ofte meget langhårede, dem klipper man til mellem trædepuderne og eventuelt klipper små kattepoter hvis man kan det. Desuden klipper man ofte negle og tjekker ørerne.

TRIMNING AF RUHÅRET GRIFFON.
Hvis man skal trimme en ruhåret Griffon skal man bruge en trimmekniv, hvis man ved hvordan den skal anvendes (uvidende kan komme til at skære hårene i stedet for at plukke dem ud). Så hvis man er amatør skal man nøjes med at bruge sine fingre. Man kan bruge noget kridt til at komme på fingrene og hårene og evt. bruge en gummidut til tommel- og pegefinger (når man kommer kridt på sine fingre, gør det at hårene ikke glider mellem tommel- og pegefinger. Kridt kan købes hos farvehandleren i kilovis, og det er ikke dyrt).

Inden man starter med at trimme, reder man hunden ud med en kam (Spratts' nr. 72) (Spratts' nr. 71 til skægget). Så sætter man hund på trimmebordet, står bag hunden som sidder på sin rumpe. Så begynder man langsomt at plukke de lange døde hår af, startende bag skulderbladene. Så arbejder man sig hele vejen ned igennem kroppen ned til halen. Så trimmer man skuldrene, sider og nakken, fronten og slutter af med ben og hoved. Man skal kun plukke ganske få hår af gangen, så det ikke gør ondt på din hund. Dette kan tage mange timer og man må ikke falde for fristelsen til at klippe pelsen. Dette ødelægger den ru struktur og gør den misfarvet, blødpelset og modtagelig for snavs og vand. Som du sikkert kan forstå, er dette ofte et job for proffessionelle, men søg efter en hundefrisør med terrier som speciale, da du er mere sikker på at hun trimmer og ikke klipper. Man skal være opmærksom på at de sorte pelse ofte mangler underuld, har rød ulderuld eller har grå underuld. Derfor er det ofte sværere at trimme en sort Griffon. En perfekt ruhårspels er uhyre sjælden på en sort.

HVALPETRIM.
Din lille Griffon hvalp skal trimmes første gang når den er 13-14 uger. Lige på dette tidspunkt er hvalpepelsen nem at plukke og den nye pels er slet ikke lang endnu, så man kommer til at trimme to pelse på en gang. Desuden har din Griffonhvalp godt af at prøve at blive trimmet inden den bliver for gammel. Dette hører med til socialiseringen.

dkk fci agria drclauders