Pelspleje

Pelspleje

 
Af Henrik Futtrup

Racen er delt op i to hårvarianter:
Chinese Crested, som er den hårløse og Powder Puff, der er med hår.


Powder Puffen
 kræver en del pelspleje, hvis dens pels skal holdes i udstillingskondition.

Når du får din lille hvalp hjem, så skal du for både hundens og din egen skyld gå i gang med at vænne hvalpen til, at det er i orden at blive badet, redt, føntørret og eventuelt også trimmet. Det letter i det lange løb den daglige pleje af hunden.
Lad hvalpen få lov til at falde godt til i hjemmet sammen med familien. Derfor kan man sagtens en gang imellem tage hvalpen op på et trimmebord eller et almindeligt bord, hvor man kan ordne og soignere hvalpen. Bordet kan også benyttes som stedet, hvor der gives nogle godbider, så hunden bliver glad og tryg og synes, det er sjovt at være der.  
Væn også hvalpen til at få børstet tænder, når den alligel står på bordet. Det sparer dyrlægeregninger i fremtiden, og det er meget bedre for hunden at få børstet tænderne end at blive lagt i narkose for at få dem renset hos dyrlægen.
Mine erfaringer siger, at en puff hvalp skal bades hver 4-5 dag, indtil den har skiftet til sin voksne pels. Derefter kan man ved nogle pelstyper godt nøjes med at bade den hver 7-8 dagen.

Jo længere tid der går imellem badeturene, jo mere arbejde laver man blot til sig selv, og jo mere træls bliver arbejdet for begge parter. Så indfør en ugentlig badedag.

Grunden til det er så vigtigt at holde pelsen, er fordi når sådan en hund med lang pels løber rundt i haven, eller går ture på fortovet, så kan der danne sig filter. Nogle gange fordi noget har sat sig fast i pelsen, eller blot på grund af de friktioner, der sker, når hunden bevæger sig. Det er især i armhulerne, eller når hunden klør sig bag øret, det giver anledning til dannelse af filter. Det er derfor, det er vigtigt at holde hundens pels, for at man ikke skal risikere at ende op med filter i pelsen. Det er hverken rart for hund eller ejer at skulle fjerne filter i pelsen.

Med en god shampoo, en god balsam, en kam, en børste og en føntørrer med noget kraft i, kommer man rigtig langt.


Den Hårløse: den er faktisk delt op i flere grupper:

True Hairless: typisk en hund der har meget sparsomt med crest (hår) på fødder, hale og hoved, men den har heller intet eller utrolig lidt pels på kroppen.

Den semi coatede: det er typisk en hund med megen crest (hår) på de ønskede steder, men den har også et fint lag pels på kroppen. Det skal siges, at den kan igen deles op i mange flere grader af krops behåring, så blot fordi den har megen crest, er det ikke ensbetydende med, at den har megen krops behåring, nogle har blot en stribe hen ad ryggen.

Ønsker du en velsoigneret pels med den lange fine velfriserede pels, jamen så er det en ugentlig vask af den også. Man kan trimme håret af på kroppen. Op til en udstilling vil man kunne tage det med en skraber og barberskum. Ved trimning af den semi coatede ville jeg bruge et skær 40 på kroppen.
Hvis man ejer den plettede variant, hvid med sorte/blå pletter (de er ikke rigtig blå, men det kaldes farven), så skal man være opmærksom på, at den skal have solcreme på, hvis den skal være ude i solen hele dagen.

Man kommer langt med en god shampoo, en god balsam, kam, børste, en god føntørrer samt noget lotion eller solcreme til huden.

Men selvfølgelig hjælper din opdrætter dig rigtig godt på vej og giver dig løbende råd, hvis du render ind i problemer.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
dkk fci agria drclauders