Om racen

Beskrivelsen:

Klik på billedet for at se RACEPORTRÆT
Klik på billedet for at se RACEPORTRÆT


Historie:
Bolognesen er en af de mere sjældne selskabshunderacer. Den stammer fra Italien nærmere bestemt byen Bologna og området her omkring, hvorfra den også har sit navn.

Bologneserens oprindelse går tilbage til det 11. århundrede eller endnu længere, og den eksakte oprindelse kendes ikke, men menes at være sammenhørende med malteserens. Bolognesen hørte til hos Bolognas aristokrater, hvor den var meget værdsat som datidens selskabshund.

Bolognesen var en højt elsket kælehund, der specielt blev holdt i det højere selskab. Her brugte man også hundene som gaver, der blev givet til indflydelsesrige familier rundt om i Europa. Således opdrættede Katarina den Store bologneser. Madame de Pompadur fik den som gave af en kurmager, en race som selvfølgelig blev meget moderne ved hele Louis XV’s hof. En italiensk handelsmand bragte 8 bologneser til Bruxelles til belgiske adelsmænd. Racen er portrætteret på malerier af Titian og Goya, sammen med deres indflydelsesrige ejere. Ligesom racen er nævnt i breve, hvor man takker for modtagelsen af disse royale gaver i form af hunde.

Ligesom mange andre hunderacer gled bolognesen ud i glemsomheden i en lang årrække. I 1900-tallet tog flere opdrættere i Italien igen racen til sig, og begyndte et omfattende avlsprogram for at bringe racen tilbage og man indsamlede avlsmateriale i hele Europa, for at kunne bevare racen. Bolognesen blev optaget i FCI i 1956 og kom rigtigt til norden i starten af 80’erne. Racen har dog været kendt i Danmark tidligere og er bl.a. nævnt i et album fra Richs samlemærker fra midten af 1930’erne. I dag opleves det at racen stille og roligt bliver mere og mere populær sammen med andre mindre selskabshunde.

Udseende:

Bolognesen er en lille selskabshund. Racen er forholdsvis kvadratisk og kompakt bygget, og har en lang, hvid og blød fluffy pels med lange lokkede krøller. Racen fremstår overraskende robust trods dens lille størrelse.
Skulderhøjde: 25 - 30 cm. Vægt: 2,5 - 4 kg. Tæverne er mindre end hannerne.

Hovedet har en flad skalle, et godt markeret stop og en relativ lang snude, med smalle læber, sort næse og saksebid. Øjnene er mørke og store med rund åbning, og øjenranderne er sort pigmenteret.
Ørerne er højt ansatte og lange nedhængende, hvilket giver ansigtet et kækt og kraftfuldt udtryk.
Pelsen må højst klippes lidt ved klørene, rumpen og mellem øjnene hvis hunden udstilles, og skal altid være ren hvid. Familiehunden kan man vælge at klippe i en kortere frisure.
Racen har en lang levealder og 14-15 års hunde er ikke unormalt i racen.

Temperament:

Bolognesen er en venlig og glad humørspreder og elsker at være midtpunkt i sin familie, som den til gengæld knytter sig stærkt til. Den er rendyrket selskabshund og kærlig og hengiven overfor familien, børn og andre dyr. Fremmede kan den være en smule reserveret overfor, indtil den har hilst og sagt hej.
Racen er usædvanlig intelligent og lærenem, og er, trods sin ringe størrelse, alle tiders træningshund, hvad enten man vil gå på udstilling, træne lydighed, agility, tricks eller gå spor i naturen. Racen elsker når man tilbyder den aktivering, men den kan også nøjes med mindre i perioder og tilpasser sig gerne familien den bor hos. Racen siger gerne til når der kommer besøg til huset, og er let at have med på rejser, campingferie eller i sommerhuset, da den knytter sig mere til sine mennesker end til hvor man opholder sig.

dkk fci agria drclauders