< tilbage 19-01-2024 - 16:13

Oplysningskampagne for sundere avl af hunde

Ingen dyr skal lide for skønheden – en oplysningskampagne for sundere avl af hunde, en oplysningskampagne fra Dyrenes Beskyttelse

Kære DKK Specialklubber,

Vi skriver til jer med en orientering om en forestående oplysningskampagne, som Dyrenes Beskyttelse er afsender på. 

DKK har på mange områder et rigtig godt og konstruktivt samarbejde med de danske dyreværnsforeninger – i særdeleshed Dyrenes Beskyttelse.

DKK er derfor blevet forhåndsorienteret om, at Dyrenes Beskyttelse kører en kampagne om avl på fysisk sunde hunde, startende fra mandag den 22. januar (løber i ugerne 4, 5 og 6).

Temaet i kampagnen er: ”Ingen dyr skal lide for skønheden – en oplysningskampagne for sundere avl af hunde”. (Mailen fra Dyrenes Beskyttelse kan læses i sin helhed nederst i denne mail).

Dansk Kennel Klub har, i lige så mange år som foreningen har eksisteret, arbejdet for og med avl på fysisk sunde og mentalt velfungerende, racetypiske hunde - og det vil vi selvfølgelig fortsætte med.

DKK hilser velkommen, at der bliver sat større fokus på hundes sundhed i den offentlige debat. Dels fordi det er et emne som DKK og racespecialklubberne har arbejdet med i årevis, og dels fordi vi ønsker at hvalpekøberne bliver klædt endnu bedre på, så de vælger sunde hvalpe fra organiserede og ordentlige opdrættere, som dem I og vi repræsenterer.

DKK opfordrer til:

At specialklubberne deltager positivt og konstruktivt i den debat, der forventes affødt af kampagnen.
At specialklubberne benytter lejligheden til at fortælle om de konkrete fokusområder og sundhedstiltag der arbejdes med i de enkelte racer: Hvad gør I og hvorfor gør I det?
At specialklubberne benytter lejligheden til at give måden der kommunikeres om fysisk (og mental) sundhed ”et eftersyn” (på hjemmesider og sociale medier mm).
At specialklubberne opfordrer opdrættere til at oplyse loyalt om evt. sundhedsudfordringer og de tiltag der gøres omkring dette.


Dansk Kennel Klub har bedt om foretræde for Fødevareminister Jacob Jensen. DKK forventer naturligvis at blive en del af den arbejdsgruppe, der skal nedsættes i forbindelse med dyrevelfærdstiltag omkring sundere avl af hunde.

DKK ønsker at de avlskrav DKK i forvejen arbejder målrettet med, for at forbedre sundheden på racer, udbredes til hele den danske hundepopulation både med og uden stambog. 
Disse avlskrav er jo lavet i samarbejde med DKK’s specialklubber, som er de allermest vidende på de individuelle racer, samt DKK’s sundhedsudvalg og bestyrelse. 

Lad os tage godt imod kampagnen og lad os sammen påvirke debatten i en konstruktiv retning og med handling for øje – til glæde og gavn for hundepopulationen, dyrevelfærden og i sidste ende også for hundeejerne.

Herunder kan I læse Dyrenes Beskyttelses beskrivelse af kampagnen.

Dansk Kennel Klub har, til jeres orientering vedhæftet den nyeste udgave af ”Breed Specific Instructions 2024” (BSI) som anvendes ved eksteriørbedømmelser.

Med venlig hilsen
DANSK KENNEL KLUB


-------------------------------------------------------------

Emne: Ingen dyr skal lide for skønheden – en oplysningskampagne for sundere avl af hunde.

 Kære Dansk Kennel Klub

 I ugerne 4 – 6 vil Dyrenes Beskyttelse have særligt fokus på sundhed ved avl af hunde.

Kampagnen har fokus på ekstremt udseende og genetiske sygdomme i den danske hundepopulation.

Dyrenes Beskyttelse ønsker at klæde fremtidens hundeejere på til at træffe et valg, hvor hundens sundhed kommer til at vægte højere, end den gør i dag. Et af kampagnens vigtigste budskaber bliver at tale om, hvilke udfordringer, der er ved at vælge en hund, med ekstremt udseende eller genetiske lidelser. Med andre ord skal man huske at gøre sig tanker om det indre og ikke kun det ydre, når man skal vælge hund. 

Vi kalder kampagnen: Ingen dyr skal lide for skønheden – en kampagne for sundere avl af hunde.

I de seneste årtier, har der været meget debat om de udfordringer, som avl efter et ekstremt udseende kan medføre, men også risikoen for at øge tilstedeværelsen af genetiske sygdomme hos hundene. Især fladsnude hunde har fyldt i debatten.

Målet med kampagnen er at gøre kommende hundeejere opmærksomme på, hvad de skal kigge efter og måske nok så meget, ikke kigge efter, når de anskaffer sig en hund.

I vores kommunikation fortæller vi, hvordan man i sit valg af hund kan gøre noget aktivt i forhold til at sikre sin hund et sundt og godt liv. Nemlig ved at tænke mere på deres sundhed end deres udseende, når der skal vælges hunderace. Vi kommer til at fortælle, hvad der kendetegner en sund hund. Vi anskueliggør også, at de flade snuder, store øjne og overskydende hud ikke er naturligt for hundene, men faktisk et problem der er fremelsket af os mennesker – men er hundenes problem.

Vi ønsker ikke at pege fingre ad nogen og heller ikke eksisterende ejere og deres valg af hund. Vi vil opfordre til, at ejerne sikrer en høj sundhed ved regelmæssige sundhedstjek og ved at tage imod hjælp til de hunde, der allerede har sundhedsproblemer.

Vi håber, Dansk Kennel Klub har lyst til at bidrage til oplysningskampagnen om sundere avl af hunde og sætte jeres eget fokus på problemstillingen. 

Med venlig hilsen​​​​

Jens Jokumsen

Familiedyrschef

 

Dyrenes Beskyttelse

Buddingevej 308

2860

 

Søborg

 

 

 

 

Med venlig hilsen/Kind regards,
DANSK KENNEL KLUB

Signe Hjorth Jensen
Kommunikationsmedarbejder og udvalgssekretær
Direkte telefon:+ 45 56 18 81 46

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1 • DK-2680 Solrød Strand
Tlf. +45 5618 8100
http://www.dkk.dk • post@dkk.dk  


Med venlig hilsen 
Marie Petersen
formand

< Tilbage
dkk fci agria drclauders