Hvorfor en hund med stamtavle?

En hvalp med de rigtige egenskaber og købelovens garanti

Når man køber en hvalp, som er født i Danmark og er registreret i Dansk Kennel Klub, får man en hvalp som er født og opvokset under gode vilkår. Hvalpen er blevet passet af sin mor, indtil den er klar til at klare sig selv.


Opdrætteren har sørget for, at hvalpen er blevet rigtig socialiseret og har fået den rigtige kost.


Når du køber en DKK registreret hvalp, er den IDmærket (chipset), og der medfølger en stamtavle fra Dansk Kennel Klub. Stambogen er garanti for, at det er netop den hvalp.
Når man køber en raceren hvalp, får man en hvalp, som er specielt designet til de behov, man har valgt, at hunde af netop denne race skal have. Nu om dage kan man søge oplysninger overalt omkring racernes specielle kendetegn, temperament, karakter og udseende. Man kan få en hund, som har de specielle egenskaber, som man sætter pris på og som passer perfekt til en selv og familiens behov og formåen.


Køber man en raceren hund af en bestemt race, køber man en hund, som er designet lige netop til de ønsker og krav, man har.

Hvis man køber en hvalp med stamtavle i udlandet

For privatpersoner kan det være meget risikabelt at købe hund fra udlandet. Risikoen for fusk med papirerne samt for ikke at kunne komme i kontakt med sælgeren, hvis der viser sig at være noget galt med hunden, har vist sig betydelig.


Handel med hunde over internettet har i adskillige tilfælde vist sig at være indgang til økonomisk plat, hvor køberne er blevet franarret penge.
 
Husk på at den danske købelov gælder ikke, når man køber en hvalp med stamtavle i udlandet.

Designerhunde

Et nyt begreb i hundeverdenen er designerhunde. Her krydser man racerne på kryds og tværs.  Det er en rigtig kedelig udvikling for køberen.


For den kommende hundeejer, vil det være som at spille i lotteriet. Man ved ikke, hvordan hundens temperament eller udseende vil blive? Vil krydsningen mellem en schæfer og en jagthund blive en hund, der vil jagte eller passe på? Vil den blive stor eller lille? vil den blive langhåret eller korthåret? Er en af forældrene bærer af en arvelig sygdom? – Der er rigtig mange ubesvarede spørgsmål, hvis man køber sådan en hundehvalp.

Modehunde og illegal import

Et andet begreb er modehunde, og hvad det kan medføre. For et par år siden var det især chihuahua, mops og fransk bulldog, som alle folk ville have. Lige nu er det bl.a. coton de tulear og fransk bulldog. Når en race bliver moderace, kan efterspørgslen ikke altid dækkes løbende af danske opdrættere. Dette medfører, at der bliver afsætningsmuligheder for importerede hvalpe af disse racer. Denne import foregår som oftest illegal. Hvalpene fødes i østlandene under kummerlige forhold. Hvalpe helt ned til 3 ugers alderen tages fra deres mor, for at blive transporteret til andre lande til videresalg.


Hvis man som kommende hundeejer køber sådan en hvalp, vil man som oftest få en hvalp som er ganske lidt billigere i indkøb, men som vil blive meget dyrere i den sidste ende. Der er utallige eksempler på importerede hunde, som har kostet formuer hos dyrlægen, inden de til sidst er døde af sig selv eller er blevet aflivet.


Som regel kan den nye hundeejer ikke finde tilbage til den person, der har solgt hvalpen. Rigtig mange gange bliver den danske mellemhandler ingen steder nævnt i salgspapirerne. Derfor står køberne uden nogen som helst form for garanti.

Hvad kan en kommende hundeejer gøre for at sikre sig selv og sin kommende hund

Besøg den kennel hvor du eventuelt vil købe hund fra. Accepter aldrig at få hunden leveret på en rasteplads uden først at have set, hvor den er født og opvokset.


Tjek ved DKK eller specialklubben, at de kender den pågældende kennel, -det koster blot en opringning.


Få oplyst hundens chip nummer – dansk chippede hundes chip- nummer starter altid med 2082….. Accepter ikke nogen søforklaring på, hvorfor denne hund har fået en erstatningschip, som ikke er dansk.


Men – allerbedst, start med at besøge en hundeudstilling og skab dig en kontakt til nogle kenneler, der udstiller netop den race, du og din familie kunne tænke jer. I får lært racen bedre at kende, og I får knyttet nogle personlige kontakter. I står hermed langt bedre rustet, når I skal foretage det valg, der jo rækker mange år ud i fremtiden og derfor gerne skal være det rigtige valg og det bedste for jer og jeres kommende hund.

dkk fci agria drclauders